🧊 Deze voedingswaren kun je verrassend goed invriezen (en zo bespaar je geld!)

Gepubliceerd op 20 april 2025 om 14:00

Wist je dat je met invriezen niet alleen voedselverspilling voorkomt, maar ook flink kunt besparen op je boodschappen? Veel mensen gooien eten weg terwijl het eigenlijk prima de vriezer in kan. Daarom vind je in dit artikel een handig overzicht van voedingswaren die je kunt invriezen – inclusief een paar verrassende!

πŸ₯– 1. Brood & Gebak

Brood is een klassieker om in te vriezen. Ook pistoletjes, wraps, croissantjes en zelfgebakken cake of muffins kun je perfect invriezen. Brood kun je makkelijk een maand bewaren in de vriezer.
πŸ’‘ Tip: Vries het zo vers mogelijk in, dan blijft de smaak het best behouden. 

πŸ§€ 2. Kaas

Harde kazen zoals belegen of oude kaas zijn goed in te vriezen. Rasp ze vooraf en bewaar ze in een diepvrieszakje – ideaal voor over de pasta of ovenschotel.

πŸ₯© 3. Vlees & Vis

Vries rauw vlees of vis direct na aankoop in. Ook bereid vlees, zoals gehaktballen of kipfilet, kun je prima bewaren in de vriezer. Zorg dat je het goed verpakt om vriesbrand te voorkomen.

🍲 4. Restjes en maaltijden

Kook je een grote portie pasta, soep of curry? Perfect om in te vriezen voor een drukke dag! Laat het eerst goed afkoelen en gebruik een goed afsluitbaar bakje.

🍌 5. Bananen (en ander fruit)

Overrijpe bananen? Snijd ze in plakjes en vries ze in – ideaal voor smoothies of bananenbrood. Ook bessen, mango en ananas zijn prima in te vriezen.

πŸ₯• 6. Groenten (even blancheren)

Veel groenten zoals broccoli, sperziebonen, wortels en bloemkool kun je invriezen, maar blancheer ze eerst kort. Zo behouden ze hun smaak, kleur en voedingsstoffen.

πŸ§… 7. Uien, knoflook en kruiden

Gesneden ui of knoflook invriezen? Ja hoor! Ook verse kruiden zoals peterselie of bieslook kun je fijnsnijden en in kleine porties invriezen. Handig in een ijsblokjesvorm met een beetje olie!

πŸ₯š 8. Eieren (maar niet in de schaal)

Gekke tip, maar waar: eieren kun je invriezen als je ze eerst breekt en het eiwit en eigeel goed mengt. Doe dit in een luchtdicht bakje of ijsblokvorm.

πŸ₯› 9. Zuivel

Melk, room en zelfs yoghurt kunnen in de vriezer, al verandert de structuur iets. Ideaal om later te gebruiken in baksels of sauzen.

πŸ₯— 10. Koken met kliekjes uit de vriezer

Plan elke week een “vriezer-opmaakdag”. Zo bespaar je geld én hoef je minder vaak boodschappen te doen. Combineer restjes en wees creatief!


Waarom invriezen zo slim is:

  • βœ… Minder voedselverspilling

  • βœ… Meer grip op je voorraad

  • βœ… Sneller een gezonde maaltijd op tafel

  • βœ… Flink besparen op je boodschappen


Check op www.voedingcentrum.nl hoelang eten houdbaar is in de diepvries!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.